VAD ÄR SOLEKSEM?
Soleksem är ett samlingsnamn som används för att beskriva olika tillstånd när huden får utslag efter att ha utsatts för solljus.
Soleksem kan uppstå även om du har bara har utsatts för lite sol eller ljus. Det behövs mycket mindre solexponering för att soleksem ska bildas än den mängd som behövs för att exempelvis orsaka solbränna.
Den vanligaste formen av soleksem kallas polymorf ljusdermatos (PLE). Namnet till trots förekommer det dock inte bara på sommaren. En skidtur, en måltid på ett utomhuscafé på våren, solariebadning eller exponering av ljus genom fönster kan orsaka att de små, svullna och röda knottrorna utlöses på personer med känslig hud.
För många människor uppstår soleksem under tidiga vårmånader när den ljusa huden exponeras för solen och ett högre UV-index.
VARFÖR FÅR MAN SOLEKSEM?
Läkarna vet fortfarande inte helt vad som orsakar soleksem men det antas att UV-ljus modifierar ett ämne i huden som immunsystemet reagerar på.
Det resulterar i att huden blir infekterad (röd, kliande eller får blåsor).
Vissa mediciner som tetracyclin-antibiotika kan också orsaka utslag och solintolerant hud.
Huvudorsaken till soleksem är själva solljuset och särskilt UVA-strålarna. Därför är det viktigt att följa råd om solning och använda en solkräm som passar för din hud och behov av solskydd.
VEM FÅR SOLEKSEM?
Alla människor kan få soleksem, barn så väl som vuxna.
Vissa är dock särskilt känsliga mot solens strålar och upplever att soleksem utlöses efter ganska korta vistelser i solen.
Soleksem är vanligast bland barn, kvinnor i åldern 15-35 år, personer med ljus hud och människor som bor i mindre soliga regioner.
HUR SER SOLEKSEM UT?
Soleksem refererar ofta till ett tillstånd känt som polymorf ljusdermatos. ”Polymorf” betyder något som kan ta många olika former. Det finns med andra ord flera olika slags solutslag.
Det vanligaste är i form av ansamlingar av små och röda knottror som kliar mycket. De har tendens till att visa sig på halsen, axlarna, armarna och benen samt vristen.
Ansiktet är ofta opåverkat eftersom huden där är utsatt för solljus hela året och är därmed mer härdad mot ljus och sol.
Soleksem utvecklar sig ofta få timmar efter solexponering men ibland kan det gå ett halvt eller upp till ett helt dygn innan de framträder.
För de allra flesta avtar soleksemen inom tre till sju dagar om man under denna tid undviker direkt solexponering1.
Eksemet framträder endast där solen eller ljuset har träffat. Därför syns det ofta i halsområdet samt på händerna, fötterna och armarna, vilka är områden på kroppen som ofta är bara vid varmare väder.
De flesta med lättare besvär orsakade av soleksem upplever att deras hud blir mindre benägen att reagera under sommaren. Många av dem kommer dock märka att soleksemen återkommer med hösten.
VAD GÖR MAN ÅT SOLEKSEM?
Om du har haft sådan otur att du har fått soleksem är det först och främst viktigt att undvika ytterligare solexponering eftersom det kan förvärra tillståndet.
Många upplever att kliandet dämpas och att känslan i huden lugnas, om huden hålls sval och fuktig. Exempelvis kan du på områdena med soleksem använda en fuktgivande kräm som är framtagen för känslig hud.
När du en gång har haft soleksem är risken stor att du får det igen. Därför är det viktigt att vara påpasslig med att utsätta sin hud för UV-strålar och se till att täcka huden med kläder och använda en hög solfaktor.
FÖREBYGGNING AV SOLEKSEM
Den bästa behandlingen mot soleksem är förebyggning.
Om du har tendens att få soleksem finns det flera metoder som kan hjälpa med att förebygga att det sker igen. Det betyder att begränsa solexponeringen, ha goda solvanor och använda rätt solkräm.
Följ dessa enkla tips för att minska risken för soleksem:
- Undvik solen mellan kl. 11 och 16.
- Använd skyddande kläder som hatt, solglasögon och långärmade, lätta tröjor.
- Använd skyddande solkräm med mycket hög solskyddsfaktor (SPF50+) och med bredspektrigt UVA- och UVB-skydd.
- Se till att din solkräm också skyddar mot UVA-strålar.
- Använd en solkräm som är framtagen för känslig och solintolerant hud.
- Applicera en passande mängd solkräm varannan timme.
- Sörj för att applicera solkrämen på områden som är utsatta men ofta förbisedda, som fötterna, halsområdet och nacken.
ANTHELIOS SOLKRÄM FRÅN LA ROCHE-POSAY
Anthelios från La Roche-Posay är specialiserade solvårdsprodukter för hela familjen med högt och bredspektrigt skydd mot UVA- och UVB-strålar.
Denna solvårdsserie innehåller både produkter för ansikte och kropp, och för barn och vuxna. Den finns i olika konsistenser och med olika appliceringsalternativ som bland annat kräm, stift och spray.
Produkterna är särskilt framtagna för känslig och solintolerant hud, vilken kan vara mer benägen att få soleksem som polymorf ljusdermatos.